open space kancelář
Princezna na informatice

Open space – zkušenosti

Open space – velký otevřený prostor, v němž pohromadě pracuje třeba deset nebo i více lidí. Protože v jedné takové open space kanceláři pracuji, rozhodla jsem se podělit se o pár postřehů a zkušeností.

Poznámka na úvod – pracuji ve firmě jako programátorka, v naší kanceláři je nás obvykle kolem deseti, ale několikrát za den se za někým z nás staví další kolegové domluvit či prokonzultovat nějaké zadání.

Výhody

  • vzdušné (ve smyslu nestísněné) prostředí – navíc mnohdy pěkné a moderně zařízené
  • možnost rychleji se poradit – když si sem tam někdo s něčím neví rady, jednoduše položí otázku a někdo jiný poradí – víc hlav víc ví
  • sdílení, společnost – občas někdo nadhodí téma a začne zajímavá diskuze

Tato otevřenost má ale i své nevýhody…

I když je otevřený prostor pěkný a pro společenské lidi zajímavý, má i své nevýhody, kterými je hluk a vyrušování a s nimi související horší soustředěnost. Opravdu hluboké práce je možné dosáhnout málokdy – větší pravděpodobnost je brzy ráno nebo až po 16h (což je ale pro mě čas únavy). Ale jak je to nakonec s efektivitou, nedokážu odhadnout…

Poznámka na závěr – ne každý open space je rušný jako náš. Během stáže jsem si mohla vyzkoušet i otevřené prostory coworkingu, kde pracovali vesměs freelanceři. Jelikož byl coworking rozdělený na rušné a tiché zóny, byla možnost pracovat v takovém ruchu, jaký vám vyhovoval.