Krása, ženskost,  Princezna na informatice

Vyšla jsem mezi ženy

Podzim 2019 pro mě byl plný inspirace a ženské atmosféry. Kromě toho, že jsem se mohla častěji vídat se svými sestrami, jsem měla příležitost zapojit se do Czechitas nebo jet na meetup bloggerky Markéty Frank.

Jelikož sedím v práci většinu času v kolektivu s deseti muži, mám radost a velice si užívám, když sem tam vyjdu mezi ženy. : )


Czechitas

Na workshopech organizace Czechitas lze potkat ženy různého věku (klidně 15-60 let, nejčastěji ale asi okolo 20-30 let), které pojí touha naučit se něco nového a nahlédnout do světa IT. Některé se na workshop vydávají ze zvědavosti, jiné chtějí porozumět jazyku kolegů.

Na workshopech se ženy (když je místo, tak občas i muži) mohou pochopitelnou formou seznámit se základy programování, kódování webů, práci s Excelem, grafikou… Zjišťují, co zhruba taková práce obnáší (např. práce ve vývojařském prostředí, ladění a hledání chyb v kódu), zda je to oslovuje a jestli by je to mohlo bavit. K hlubšímu porozumění a získání více dovedností pak slouží dlouhodobé kurzy.

Na workshopech většinou bývá 20-30 účastnic(ků), lektor(ka), 2-4 koučové a workshopistka. Lektoři seznamují s tématem – vysvětlují pojmy, ukazují, předvádí a zadávají příklady. Průběžně je necháván prostor pro samostatnou práci na příkladech pro lepší pochopení a osvojení. Pokud si někdo s něčím neví rady, koučové přispěchají na pomoc.

Jsem moc ráda, že jsem se mohla zapojit jako koučka a rozšiřovat si obzory spolu s ostatními – v převážně ženském kolektivu. : )


Meetup Markéty Frank

Trochu z jiného soudku bylo setkání s Markétou Frank, o které jsem již psala v příspěvku o inspirativních ženách. Na meetup jsem se vydala především ze zvědavosti. Konal se v prostorách brněnského Impact Hubu a bylo tam kolem 150 účastnic. Nejprve Markétka, její manžel Vilda a kamarádka Anetka, řekli několik slov na úvod a poté byl prostor na dotazy (Q&A). Na závěr s nimi každá z účastnic mohla prohodit pár slov osobně.

Osobně jsem byla (opět) nadšená z pohodové ženské atmosféry. Dokonce jsem měla pocit, jako bych bych je všechny znala odjakživa (a to jsem je viděla poprvé).


Moc děkuji všem organizátorům. : ) A pokud jste ženy, které tráví většinu času mezi muži, určitě doporučuji sem tam vyrazit do ženského kolektivu. Jen malé upozornění – chce to najít míru, abyste naopak zase moc nelítaly od akce k akci. : D