Knihy,  Mateřství

Knihy – mateřství, rodičovství, výchova

Philippa Perryová: Kéž by to naši četli – pro mě top kniha, jsem ráda, že jsem se k ní dostala už teď. Zaměřuje se na pozornost, zvládání emocí (našich i dětí), předcházení a řešení kritických situací.


Sheila Kippleyová: Sedm zásad ekologického kojení – podporuje v intuitivním kojení (i když se třeba zpočátku nedaří), kontaktním rodičovství, odpočinku a sdílí zkušenost se způsobem kojení, jehož vedlejším efektem je prodloužení přirozené neplodnosti po porodu.

Stručně o ekologickém kojení na stránkách LPP.


Manželé Searsovi: Kontaktní rodičovství – díky této knize jsem se nebála společného spaní s dítětem a dávám si pozor na rady od „cvičitelů“ dětí.


William Stixrud a Ned Johnson: Dítě na vlastní pohon – moc pěkná kniha (četla jsem ji před nějakou dobou a určitě se k ní ještě vrátím) – láska, důvěra, respekt, zodpovědnost, vlastní vliv…


K. Leman: Jak vychovat děti a nepřijít o rozum, Na matce záleží, Na otci záleží – rady a tipy pro výchovu dětí s láskou a kázní, které učí sám život. Knihy obsahují příklady ze života, mimo jiné se zabývají pořadím narození, mohou pomoci s pohodovým a přirozeným přechodem na nočník, jezením, nástupem do školy nebo třeba mluvením s dětmi o sexu. Přestože mi někdy připadaly rady drsné a v rozporu s kontaktním přístupem, je v knihách dost dobrých podnětů a odlišné názory možná mohou pomoci najít „zlatou střední cestu“ výchovy.


Poslední knihou jsem původně chtěla začít, protože je o těhotenství a prvních letech života. Dnes už ale existují různé mobilní aplikace a většinu rad získáte od známých nebo z internetu. Pokud ale chcete i hezkou papírovou knihu, tak můžete sáhnout po této:

Elizabeth Fenwickové: Velká kniha o matce a dítěti – kniha, kterou si pamatuji z dětství, protože ji měla už moje mamka, když mě čekala. Od té doby se dočkala několika aktualizovaných vydání a já jsem si jedno novější koupila z bazaru. Při mém těhotenství jsem si s knihou vždycky ráda sedla, prohlížela si a těšila se. Líbily se mi pasáže o změnách v průběhu těhotenství, růstu miminka, stravě maminky i dítěte, výbavičky. Průběh porodu jsem (pro svůj klid) prohlédla jen tak zběžně a s výchovnými radami z této knihy se moc neztotožňuju.