Knihy

Úklidem k radosti

Připadají vám slova radost a úklid téměř jako protimluv? Já jsem na ně pohlížela podobně.
Jednou se mi však dostala do ruky kniha Zázračný úklid od Marie Kondo…
Marie Kondo - autorka knihy Zázračný úklid
Marie Kondo

Autorka této knihy člověka vede k tomu, aby byl obklopen pouze předměty, které mu dělají radost.

Nejprve se má člověk zamyslet, jak by chtěl žít, jaké jsou jeho představy, sny. Po vytvoření vize, člověk může začít s úklidem. Ale pozor – pro efektivní úklid je potřeba řídit se osvědčenými postupy.
kniha Zázračný úklidTak třeba nejlépe je začít u šatní skříně. Vytáhneme a vyskládáme na zem všechno oblečení, boty a doplňky ze všech koutů bytu/domu (příp. bytů, domů, pokud se nachází jinde než v místě bydliště).  Seskupíme podle druhů (svršky, kalhoty, šaty…), bereme každý kus zvlášť do ruky a ptáme se „dělá mi to radost?“. Položky s odpovědí ano pokládáme na jednu hromadu, ty ostatní na druhou (nebo rovnou do pytle, který pak můžeme odnést na charitu, do kontejneru s oblečením apod.). Teprve až máme rozhodnuto, co si chceme ponechat (= dělá nám to radost), můžeme začít s uschováváním. Také zde je vhodné řídit se doporučeními autorky. Postupy ukládání lze najít na YouTube.
Po oblečení následují knihy, papíry, různé drobnosti a nakonec věci se sentimentální hodnotou.
I když třeba nesouhlasím s děkováním předmětům, jak autorka navádí, protože raději děkuji za věci než věcem, pro inspiraci k úklidu mohu knihu Zázračný úklid doporučit.