Knihy,  Princezna na informatice

Kouzlo vědecké knihovny

V některém z posledních ročníků gymnázia jsme byli na exkurzi ve Vědecké knihovně v Olomouci (VKOL), na které jsme se dověděli, že je jedna ze čtyř knihoven, které náleží povinný výtisk. To znamená, že v ní můžeme nalézt nejen odborné publikace a archivní spisy, ale také knihy nejrůznějších žánrů, velikostí i tvarů. Pan knihovník, který nás prováděl nám ukazoval několik až bizarních knížeček, které knihovně přišly.

Když jsem viděla prostory VKOL, slyšela o jejích možnostech a širokém výběru knih, věděla jsem, že pokud budu studovat v Olomouci, určitě si vyřídím čtenářský průkaz (150 Kč/rok). A co jsem si předsevzala, to jsem splnila. Registrace do VKOL byla jednou z prvních akcí, které jsem za svůj studentských život podnikla. Investice se jistě vyplatila, půjčovala jsem knihy celé rodině – od pohádek, Deníků malého poseroutky, přes knihy o zahradničení, vaření, automobilech, psychologii, osobním rozvoji až po odborná skripta matematiky a učebnice programování.

Pokud rádi čtete, máte široký záběr témat, nepotřebujete všechny (pře)čtené knihy vlastnit a máte nedaleko některou z velkých knihoven, rozhodně doporučuji. : )